Türkiye, köklü akademik kurumları, artan üniversite, araştırma merkezi, akademisyen sayısı ve uluslararasılaşma standartları ile yüksek öğrenim alanında önemli bir dönüşümden geçiyor.
Mevlana Değişim Programı, Türkiye’deki üniversiteler ile yurtdışındaki üniversiteler arasında öğrenci değişimini mümkün kılan bir programdır. Diğer değişim programlarından farklı olarak, hiçbir coğrafi bölge kısıtlaması olmaksızın Mevlana Değişim Programı Protokolü imzalayan tüm yükseköğretim kurumlarını kapsamaktadır.
Farabi Değişim Programı, öğrencilerin bir veya iki yarıyıl süresince kendi üniversiteleri dışında farklı bir üniversitede eğitim görmelerini amaçlayan yurtiçi değişim programıdır. Değişime katılan öğrencilere YÖK tarafından karşılıksız burs verilmektedir. Bu program sayesinde Türkiye’nin ikinci bir şehrine değişim öğrencisi olarak gidebilir ve Türkiye’yi daha yakından tanıma fırsatı elde edebilirsiniz.
Programlar kapsamında gidilebilecek ülkeler, üniversitelerin imzaladığı protokollere göre değişebilmektedir. Detaylı bilgi ve başvuru için üniversitenize danışınız.
Öğrencilerimiz, değişim programına kabul aldıktan sonra 15 gün içerisinde Başkanlığa kabul belgeleri ile birlikte bildirimde bulunmalıdır.
Türkiye Burslusu öğrenciler, değişim programlarına sadece bir yarıyıl boyunca katılabilir.
Değişim programına katıldığınız dönem bursluluk süresinden sayılacağı için dönem kaybı yaşamayacağınızdan emin olunuz.
Türkiye'nin yükseköğretimdeki uluslararasılaşma çabaları temel olarak aşağıdaki
dört ilkeye dayanmaktadır:
Akademik gelişim ve etkileşim
Ekonomik gelişme ve dayanışma
Sosyal ve kültürel etkileşim
Siyasi ve diplomatik ilişkilerin gelişimi