Yurtdışında eğitim almanın öğrencilere sağladığı en önemli katkılardan bir de kültür-sanat alanında yeni bir dünyanın kapısını aralamak için fırsatlar sunmasıdır.
Türkiye Bursları, uluslararası öğrencilerin kültürel birikimlerinin artması ve sanatsal bakış açısı kazanmaları amacıyla pek çok kültür sanat etkinliği sunuyor. Türkiye Bursları olarak öğrencilerimizin edebiyattan tarihe, resimden tiyatroya, müzikten sinemaya kadar kültür ve sanatın her alanında Türkiye’nin taşıdığı köklü mirası keşfetmesini önemsiyoruz. İşte Türkiye’de katılabileceğiniz kültür sanat etkinliklerinden bazıları
Türkiye'de halka açık ilk sinema 1910 yılında faaliyete geçti. O yıllardan günümüze sinema, Türkiye’de en çok ilgi gören sanat dallarının başında geliyor. Türk sineması, dünyaca ünlü pek çok yönetmen ve ödüllü filmleriyle uluslararası alanda dikkat çekiyor.
Türkiye’nin dört bir yanında her sene çeşitli tarihlerde pek çok film festivali düzenleniyor. Antalya Altın Portakal Film Festivali, İstanbul Film Festivali, Adana Altın Koza Film Festivali, Ankara Film Festivali, Boğaziçi Film Festivali, Gezici Film Festivali ve Malatya Uluslararası Film Festivali bunlar arasında en bilinenleri. Festivallerde, filmler orijinal dilinde gösteriliyor ve çoğunlukla hem Türkçe hem de İngilizce altyazı bulunuyor.
Türkiye, toplam 2 bin 698 sinema salonuyla tüm şehirlerinde sinema keyfi sunuyor. Sinemaların bazıları şehir merkezinde bağımsız olmakla birlikte çoğunluğu büyük alışveriş merkezlerinin içindedir. Vizyon filmleri dışında alternatif filmlerin gösterildiği sinema salonları da oldukça ilgi görmektedir.
Sinema biletinizi alırken öğrenci indiriminden yararlanmayı unutmayın.
Türkiye’de tiyatro sahneleri devlet tiyatroları, belediye tiyatroları ve özel tiyatrolar olarak üçe ayrılabilir. Hem Türk yazarların hem de dünya yazarlarının oyunlarını seyredebileceğiniz bu sahnelerde oyunların dili genellikle Türkçedir. Tiyatro biletleri erkenden tükenebileceği için sinemanın aksine önceden planlama yapmak faydalı olabilir.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünün internet sayfasında hem şehrinizdeki oyunlara bilet alabilir hem de düzenlenen turne ve festivalleri takip edebilirsiniz. Tiyatro biletinizi alırken öğrenci indiriminden yararlanmayı unutmayın.
Sadece seyirci olmak istemiyorum derseniz özel veya belediyelere ait tiyatro kurslarında eğitim alabilir ve üniversitenizin tiyatro topluluğuna katılabilirsiniz.
Türk müziği, Batı müziği ile Ortadoğu ezgilerinin sentezlenmesiyle zenginleşen çok geniş bir repertuara sahiptir. Pop müzikten klasik Türk müziğine, Türk halk müziğinden hiphopa kadar çok farklı türde müzik deneyimleri burada sizleri bekliyor. Müzik dinlemek sizin için vazgeçilmezse Türkiye’de geleneksel hale gelmiş müzik festivalleri sayesinde hiç sıkılmayacaksınız. Ayrıca şehrinizdeki yerel grupların ya da Türkiye çapında popüler olan sanatçıların konserlerine gidebileceğiniz birçok mekân bulacaksınız.
Takipte kalmanız gereken başlıca müzik festivalleri:
İstanbul Müzik Festivali, Uluslararası Ankara Müzik Festivali, İzmir Avrupa Caz Festivali, Uluslararası Mersin Müzik Festivali, Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali
Türkiye’de en popüler sporlar futbol, basketbol ve voleyboldur. Bu sporların ulusal liglerindeki maçları oldukça ilgi görmekte. Sadece izleyici değil aynı zamanda sporcuysanız kampüsünüzdeki spor sahalarından faydalanabilir ve okul takımına girebilirsiniz.
Eğer geleneksel Türk sporlarına ilgi duyuyorsanız okçuluk, yağlı güreş ve binicilik gibi alanlarda eğitim alabilirsiniz.
Ayrıca kendine güvenen tüm spor tutkunları, Kıtalararası Yüzme Yarışı ve Etnospor Kültür Festivali gibi yalnızca Türkiye’de deneyimlenebilecek spor festival ve yarışmalarını takip edebilirler.
Türkiye’nin sanatsal zenginliği, Anadolu, Balkanlar, Orta Asya ve Ortadoğu’ya uzanan geniş bir coğrafyadan beslenmesi ile şekillenmiştir. Bu yönüyle Türkiye, sanat tutkunları için sayısız alternatifin bulunduğu eşsiz bir ülke.
Modern sanatın yanı sıra geleneksel el sanatlarının da ön plana çıktığı Türkiye’de başta minyatür, halıcılık, kilimcilik, çinicilik, seramik-çömlek yapımcılığı, işlemecilik, iğne oyası, deri işçiliği, bakırcılık ve keçe yapımcılığı olmak üzere çeşitli sanat alanlarıyla tanışabilirsiniz. Hat sanatı, ebru ve kanaviçe gibi daha yaygın el sanatlarında ise üniversite veya şehrinizdeki atölyelere katılarak ustalaşabilirsiniz.
Türkiye’nin sanatsal zenginliği, Anadolu, Balkanlar, Orta Asya ve Ortadoğu’ya uzanan geniş bir coğrafyadan beslenmesi ile şekillenmiştir. Bu yönüyle Türkiye, sanat tutkunları için sayısız alternatifin bulunduğu eşsiz bir ülke.
Türk mutfağı dünyanın en zengin yemek kültürüne sahip mutfaklarından biridir. Türkiye’deki her şehrin kendine özgü ayrı bir mutfağı, lezzetiyle ün yapmış özel bir tarifi vardır. Mevsimsel değişikliklere göre yılın her dönemi farklı lezzetler tatmanın yanında Ramazan ayı gibi özel günler için hazırlanan geleneksel lezzetlerimizi de mutlaka denemelisiniz.
Gastronomi ve mutfak sanatlarına meraklıysanız Eskişehir çiğböreğinden Gaziantep baklavasına, Oltu Cağ kebabından Kayseri mantısına geleneksel Türk mutfağının temelini oluşturan coğrafi işaretli yemeklerimiz hakkında daha fazla bilgi alıp tariflerini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Türkiye’ye ilk geldiğinizde yemeklere alışmakta zorluk çekebilirsiniz. Ancak çok kısa zamanda bu zengin mutfağın, hayatınızın vazgeçilmesi olacağına ve ülkenize geri döndüğünüzde en çok özleyeceğiniz şey olacağına eminiz.